07 februari
2. Web banner – Frisse Neus

Een gezonde en vitale organisatie is de sleutel tot een succesvol bedrijf. Stellige uitspraak, we weten het. Maar luister: ervaring heeft ons geleerd dat werknemers die lichamelijk en geestelijk gezond zijn, productiever zijn, minder afwezig zijn en een meer positieve houding hebben ten opzichte van hun werk. Een bedrijfssucces is dus voor het grootste deel afhankelijk van je werknemers. Daarom zeggen wij: het is cruciaal om te investeren in gezonde werkprocessen. Maar wat heb je daarvoor nodig? En waar begin je? In deze blog verkennen we een aantal strategieën die bedrijven kunnen toepassen om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te verbeteren.

1. Bied gezondheidsprogramma’s aan
Een van de meest effectieve manieren om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen, is door gezondheidsprogramma’s aan te bieden. Deze programma’s kunnen variëren van bedrijfslidmaatschappen voor de sportschool, fitnesslessen op locatie (check ons activiteitenoverzicht!) tot massages op de werkplek. Door werknemers toegang te geven tot welzijnsvoorzieningen kan een bedrijf de werknemers helpen een gezondere levensstijl aan te nemen, wat leidt tot meer energie, betere mentale gezondheid en minder stress.

2. Moedig pauzes en lichaamsbeweging aan
Langdurig zitten leidt tot een sedentaire levensstijl, die in verband gebracht kan worden met een aantal gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan hartziekten, obesitas en depressie. Moet je niet willen, als je het ons vraagt. Kortom: tijd om de mouwen op te stropen en in beweging te komen. Moedig je werknemers en collega’s aan om regelmatig te pauzeren, zich uit te rekken en aan lichaamsbeweging te doen. Dit kan behoorlijk invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast kunnen bedrijven werknemers aanmoedigen om gedurende de dag regelmatig te staan en te bewegen, bijvoorbeeld door een sta-bureau te gebruiken of korte wandelingen te maken. Gewoon wat tips geven is erg makkelijk, maar we passen het zelf ook toe en zien hoe het ons veranderd. We lopen bijvoorbeeld iedere middag een rondje over het park, maken gebruik van sta-bureau’s en hebben maandelijks een massage. Heerlijk!

3. Zorg voor gezonde tussendoortjes
Het voorzien in gezonde snacks op de werkplek kan werknemers helpen hun energieniveau en concentratie gedurende de dag op peil te houden. Dit kan variëren van vers fruit, noten en yoghurt tot gezondere alternatieven voor suikerhoudende dranken en snacks. Onze huiscateraar zorgt er voor dat er bij (bijvoorbeeld) een congres, evenement of vergadering altijd gezond gegeten kan worden. Daarnaast leveren we aan onze huurders, wanneer wenselijk, iedere week een fruitschaal. Dit biedt werknemers niet alleen gezondere opties, maar helpt ook een gezondere levensstijl te bevorderen. Om te eindigen met een leuke tip: als organisatie kun je ook gezonde kook- en voedingslessen aanbieden of samenwerkingen met plaatselijke restaurants aangaan om werknemers gezonde maaltijdopties aan te bieden.

4. De balans tussen werk en privéleven bevorderen
Stress draagt in hoge mate bij aan een slechte gezondheid en kan een negatief effect hebben op de productiviteit van werknemers. Om dit aan te pakken, moet een gezond evenwicht tussen werk en privé bevorderd worden. Dit kan door flexibele roosters aan te bieden, werknemers aan te moedigen vrij te nemen óf door te zorgen voor een verandering van werkomgeving. Eén van de grootste boosdoeners als het gaat om stress, is sleur en repetitief werk. Shake it up! Een positieve bedrijfscultuur is bepalend voor het welzijn van werknemers en kan een aanzienlijk effect hebben op de gezondheid en productiviteit. Organisaties kunnen een positieve werkcultuur bevorderen door open communicatie aan te moedigen en werknemers te erkennen en te belonen voor hun bijdragen. Dit zal werknemers helpen een gezond evenwicht tussen werk en privé te behouden, wat zal leiden tot een verbetering van de gezondheid en een hogere productiviteit.

5. Het opleiden en de ontwikkeling van werknemers
Opleiding en ontwikkeling zijn essentieel voor het welzijn van werknemers en kunnen een significante impact hebben op de algemene gezondheid en productiviteit. Investeren in opleiding en ontwikkeling door werknemers kansen te bieden om nieuwe vaardigheden te leren, hun kennis uit te breiden en hun carrière te bevorderen is dus een must! Door de jaren heen hebben we als evenement,- congres- en trainingslocatie zó ontzettend veel mensen zien groeien en de volgende stap in hun carrière zien maken. Het aanbieden van mentorprogramma’s, coaching en workshops om werknemers te ondersteunen bij hun persoonlijke en professionele groei maakt echt een verschil. Een gevoel van groei helpt je gewaardeerd, gesteund en gemotiveerd te voelen om productief te zijn.

Samenvattend: het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van werknemers is essentieel voor het succes van elk bedrijf. Door deze tips toe te passen, kunnen bedrijven een werkomgeving creëren die de gezondheid en het welzijn van hun werknemers ondersteunt, wat resulteert in een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een positieve werkomgeving. Bedrijven moeten prioriteit geven aan de gezondheid en het welzijn van hun werknemers en investeren in de ontwikkeling hiervan. Dus… Wanneer kom je weer langs?